Šaulių priesaikos ceremonija. Foto: Tomas Razmus

Tėvynės labui! Briuselyje veiklą pradėjo Belgijos ir Nyderlandų šaulių būrys

Autorius: Evaldas Labanauskas

Šeštadienį (2023 m. kovo 25 d.) Lietuvos atstovybėje Briuselyje įvyko išskirtinis renginys – iškilmingoje rikiuotė, stebint artimiesiems ir garbingiems svečiams, priesaiką davė naujieji Lietuvos šaulių sąjungos nariai – Belgijoje ir Nyderlanduose gyvenantys lietuviai.

Naujai susikūrusio Lietuvos šaulių sąjungos būrio pasveikinti atvyko Lietuvos ambasadorė Belgijos karalystėje ir Liuksemburgo didžiajai hercogystei Rita Kazragiene, admirolas Arūnas Mockus, brigados generolas Raimundas Vaikšnoras, Seimo narys prof. Valdas Rakutis, Lietuvos šaulių sąjungos Karaliaus Mindaugo 10-osios rinktinės vadas majoras Mindaugas Milius bei broliai ir sesės šauliai iš Liuksemburgo.

„Labai džiaugiuosi, jog mūsų gretas papildo užsienyje gyvenantys lietuviai. Didžiuojuosi savo tautos žmonėmis“, – iškilmingoje ceremonijoje sakė majoras M. Milius.

Po to vykusioje paskaitoje prof. V. Rakutis trumpai perbėgo per Lietuvos karių istoriją, kuri be kita ko siejasi su Belgijos nepriklausomybės kovomis XIX a. Paminėjęs po Antrojo pasaulinio karo emigravusių lietuvių pavyzdį, jis atkreipė dėmesį į svarbą išlaikyti lietuviškumą, susitelkimą ir skiepyti tai jaunajai kartai, kuri gyvena už Lietuvos ribų. Pasak profesoriaus, Lietuvos šaulių veikla, organizuojamos vasaros stovyklos yra puiki priemonė tam pasiekti.

Vėliau įvyko nuotaikinga Belgijos folkloro grupės „Rasos“ ir vyrų grupės istorinių karinių dainų „Dėl žalio žolyno“ koncertinės programos premjera. Žiūrovai, tarp kurių buvo ir naujieji šauliai, jų artimieji bei minėti garbingi svečiai liko sužavėti pasirodymu ir net nenorėjo paleisti nuo scenos dainininkų bei kartu atliko paskutinę dainą. Puiki nuotaika vyravo ir po to vykusiame priėmime, kuriame netrūkų diskusijų, pokalbių apie naujas veiklas ir planus.

Viena pagrindinių naujai susikūrusio šaulių būrio užduočių bus puoselėti lietuviškumą, skleisti informaciją apie Lietuvą bei patriotiškai ugdyti jaunąją lietuvių kartą, gyvenančią Belgijoje ir Nyderlanduose.

„Kas gali būti prasmingiau, kad ir kaip tai skambėtų nuvalkiotai, kaip padėti Tėvynei. Juk Tėvynė, tai ne valdžia, Tėvynė, tai yra mūsų tėvai, broliai ir sesės, draugai. Mūsų pievos, miškai, upės ir ežerai. Mūsų visų laisvė tai turėti. Ir, pasirodo mums reikia išmokti tai atstovėti, apginti. Nes, tai nėra duotybė. Žinios ir mokėjimas ateina per šeimas, draugus, brolius ir seses, tradicijų puoselėjimą, ilgą ir kruopštų darbą bei nuoseklų mokymasį. Kuo mes ir užsiimame“, – teigė Lietuvos šaulių sąjungos Karaliaus Mindaugo 10-osios rinktinės atskirojo Belgijos ir Nyderlandų būrio vadu išrinktas Laurynas Gerikas.

Lietuvos šaulių sąjunga yra savanoriška pilietinio ugdymo ir pilietinės savigynos visuomeninė organizacija, kuri dabar vienija daugiau kaip 12 tūkst. narių ir jų skaičius nuosekliai auga. L. Gerikas taip pat paragino ir kitus Belgijoje bei Nyderlanduose gyvenančius tautiečius prisijungti prie naujo šaulių būrio.

„Nebijokite, šaulių veikla apimą ženkliai daugiau sričių, negu Tėvynės gynyba ginklu, tad kiekvienas, nepriklausomai nuo amžiaus ar lyties, ras savo širdžiai mielą užsiėmimą. Kalbant apie artimiausius būrio tikslus, norėtųsi tikėti, kad dar šiais metais tapsime kuopa. Juokauju. O gal ir ne. Jeigu rimčiau, tai kol kas pagrindiniai tikslai šie: mokytis, savanoriauti, plėstis“, – tvirtino L. Gerikas, prisipažinęs, kad pats gailisi, jog savanorystės teikiamą džiaugsmą, atrado tik perkopęs 30-uosius metus, o „tikri draugai randami ir išlieka visam gyvenimui tik kartu veikiant kažką prasminga.“

Visiems, norintiems prisijungti prie šaulių veiklos Belgijos bei Nyderlandų karalystėse – rašykite asmeniškai L. Gerikui per „Facebook“, „Instagram“, „Linkedin“ tinklus arba Belgijos lietuvių bendruomenės el. paštu belgliet@gmail.com.


Daugiau šventės akimirkų yra nuotraukų galerijoje.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *